Kahoot! EDU

Osassa Suomen FCLab-yksiköistä on käytössä Kahoot! EDU –lisenssi, ja monessa muussa on käynnistynyt kevätkauden 2025 kestävä pilotti ohjelman parissa. Ilmaiseen perusversioon verrattuna Kahoot! EDU tarjoaa monia lisäominaisuuksia. Yksi näitä lisäominaisuuksia käyttävä opettaja on Turun normaalikoulun ruotsinopettaja Linda Raiko. Hän on ollut hyvin tyytyväinen mahdollisuuteen hyödyntää Kahoot! EDU –versiota.
.

Opettaja luokan edessä esitystaulun ääressä

.
Linda kertoo, että vaikka valmiita Kahooteja on tarjolla paljon, hän kokee usein tarvetta räätälöidä Kahootit ryhmilleen sopiviksi. Erityisesti hän pitää kuvanpaljastusmahdollisuudesta, jolloin konkreettisia sanoja voi harjoitella oppilaiden ja opiskelijoiden mielestä innostavalla tavalla. Toinen ominaisuus, joka saa Lindalta paljon kiitosta on kuvapankkien vapaa käyttö, jolloin Kahootit ovat visuaalisesti puhuttelevampia, ja kuvakysymyksien teko on näppärämpää.

Monipuolisuutta Kahooteihin saa Lindan mukaan myös erilaisilla tehtävätyypeillä, joita ilmaisversio ei tarjoa. Näitä ovat esimerkiksi avoimet tekstivastaukset ja useammat oikeat vaihtoehdot. Puzzle-järjestelytehtävillä voi harjoitella (ja testata) helposti esimerkiksi sanajärjestystä sekä myös tutustua uusiin sanoihin. Myös tätä ominaisuutta Linda on käyttänyt paljon.

Kahoot! EDU –lisenssillä saa käyttöönsä muitakin ominaisuuksia kuin visat. Esimerkiksi sanapilvet ovat olleet Lindan mieleen. Niiden avulla saa nopeasti kerättyä ideoita visuaalisesti puhuttelevalla tavalla, ja sanapilviä voi laajentaa esimerkiksi niin, että tunnin alussa kerätään kaikki sanat, jotka osataan, ja tunnin lopussa lisätään tunnin aikana opitut, jolloin oppiminen konkretisoituu oppijoille.
.

.
Oppilaiden ja opiskelijoiden mielipide saadaan puolestaan helposti näkyviin esimerkiksi Poll– tai Brainstorm–ominaisuudella. Lisäksi uudet ominaisuudet, kuten tekoäly, tulevat käyttöön ensimmäisenä Kahoot! EDU:ssa, joskin ainakin tällä hetkellä niitä on saatavilla myös ilmaisversiossa. Linda hyödyntää tätä ominaisuutta esimerkiksi sisältökysymysten teossa.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan pilotin etenemistä ja muiden pilotissa mukana olevien opettajien kokemuksia Kahoot! EDU –versiosta.

Mikä on Kahoot! EDU?

Kahoot! EDU on oppilaitoksille tarkoitettu koululisenssi, jonka käyttöä hallinnoivat koulun pääkäyttäjät ja joka sisältää EU:n GDPR-sopimuksen mukaisen DPA:n. Koululle luodun tilin alla opettajat voivat jakaa kahootteja toistensa kanssa sekä esim. hyödyntää kahootin raportteja arvioinnin tukena. Kullekin opettajalle sisältyy veloituksetta 100/250 student passia (riippuen hankitusta lisenssistä), joiden avulla Kahoot! EDU -työkalut on jaettavissa myös oppilaiden käyttöön. Näin myös oppilaat pääsevät tekemään osallistavia esityksiä.

Kahoot! EDU sisältää lukuisia kysymystyyppejä (kun taas ilmaisversiossa niitä on vain 2). Kysymystyypit on jaettu kahteen kategoriaan: toisten avulla voi kerrata, kysellä ja antaa halutessaan pisteitä, osa työkaluista taas osallistaa ja antaa mahdollisuuden vuorovaikutteiseen keskusteluun luennon aikana. Pienimpiä oppilaita motivoi Kahootopia! -saari, joka rakennuksineen kasvaa sen myötä, kun kahootteja pelataan luokassa yhdessä.

Kahoot on integroitu PowerPointin ja Googlen kanssa, joten omat diat voi kätevästi tuoda pilvestä kahoottiin ja luoda niistä osallistavan kokonaisuuden. Näin yleisö voi osallistua reaaliajassa luennon kulkuun. Kahoot! EDU:ssa on AI-työkaluja, joilla kahootin tekeminen on hyvin nopeaa.

AI voi luoda kahootin esim. PDF:ään, wikipediaan, youtubeen tai nettisivuun perustuen.

Kahoot! EDU sisältää erilaiset SSO ja LMS -integraatiot, jolloin Kahoot on sulautettavissa koulun olemassaoleviin järjestelmiin. Keskitettynä Kahootin kustannukset ovat järkevät. Täältä näet vielä vertailua työkaluista.