Molemmissa Helsingin harjoittelukouluissa kehitetään virtuaalisten oppimisympäristöjen pedagogista käyttöä ja opetuksen ja ohjauksen etä- ja hybridiratkaisuja. Erityisesti uusiin korona-olosuhteisiin on kehitetty ja kokeiltu uusia opetustapoja. Etänä opiskeleville oppilaille ja lukiolaisille on tarjottu mahdollisuus osallistua oppituntiin Teams-videoyhteyden kautta. Oppilas on voinut osallistua ryhmätyöskentelyyn Teamsin AV-yhteyden ja jaettujen dokumenttien avulla. Yhteisten opetustuokioiden reaaliaikainen seuraaminen on mahdollistettu jakamalla luokkahuoneesta web-kamerakuvaa ja ääntä sekä älytaulun tuntimerkintöjä. Reaaliaikaisten ratkaisujen tueksi on luotu ja testattu ruutukaappausvideota (Screencast-o-matic). Virtuaalisen oppimisympäristön kautta etäoppilaat ovat myös palauttaneet omia töitään, saaneet niistä opettajan palautetta ja tehneet myös erilaisia kokeita arvioinnin osaksi.
Helsingin normaalilyseossa on luotu yläluokkien tiloihin uusi opiskelutilakokonaisuus, jossa yhdistyy digi- ja medialuokka, draamaluokka, työskentelyaula, kirjasto, lukusali ja sen pienryhmätilat sekä käsityö- ja kuvataideluokat MakerSpace-tiloineen. Vanha ja suojeltu koulurakennus luo asettaa omat haasteensa, mutta niiden puitteissa luokat ja työskentelytilat on pyritty saamaan mahdollisimman lähellä toisiaan tukemaan sujuvaa siirtymistä työmuodosta toiseen. Maker-tilat tukevat sekä pehmeiden että kovien materiaalien monipuolista käyttöä, jota täydentävät LEGO-Mindstorms-robotit, micro:bit-tietokoneet ja FLL-pöydät.
Helsingin normaalilyseo suunnittelee osana FCLab-toimintaansa uusia monialaisia yhteistyöprojekteja ja kehittää virtuaalisten oppimisympäristöjen laajempaa käyttöä. Suunnitteilla on myös pilotti tekoälyn hyödyntämisestä oppilaan opiskelun tukemiseksi.