FCLab Oslon vierailulla 30.10.-1.11.2024

FCLab-toimijoita viidestä eri labista (Vaasa, Joensuu, Jyväskylä, Tampere ja Helsinki) teki 30.10.-1.11.2024 vierailun Osloon kohteena erilaisia Maker-tiloja ja -toimintaa sekä vierailuja kouluihin, joissa käytetään innovatiivisesti oppimisympäristöjä ja opetusteknologiaa tai hyödynnetään tekoälyä.

Saavuimme Osloon kahdessa erässä ja tapasimme koko 10 hengen porukalla ensimmäisessä vierailukohteessa, joka oli Fellesverkstedet (https://www.fellesverkstedet.no/no).

Paikka oli konseptiltaan kiehtova yhteisen ja yhteisöllisen tekemisen toimipiste Oslon keskustassa. Saimme kuulla Fellesverkstedetin historiasta ja toimintamallista sekä suunnitelluista kehitysaskelista. Fellesverkstedet on perustettu vuonna 2011, ja se on voittoa tavoittelematon järjestö. Meille esitelty rakennus on jaettu tila eri toimijoille kuten taiteilijoille ja yrittäjille rakentaa ja työstää esineitä ja ideoita, siten että pääsee käyttämään esimerkiksi työkaluja, joihin yksittäisellä aloittavalle toimijalla ei olisi varaa ja toisaalta paikan päällä saa tukea välineiden käyttöön ja siihen, miten oman ideansa saisi toteutettua. Paikan hyödyntäminen on maksullista, mutta kustannukset perustuvat maksukykyyn ja mm. siihen, onko työstämässä jo valmista myyntiin tulevaa tuotetta (kykenee maksamaan sen valmistuksesta) vai kehittääkö varhaista prototyyppiä.

Fellesverkstedetissä korostui vahvasti yhdessä tekeminen ja välineiden jakamisen lisäksi osaamisen jakaminen. Kiinnostavaa oli myös eri projektien kirjo; siellä voi tehdä päivän mittaisia juttuja tai useiden kuukausien kestoisia projekteja. Jokainen neliömetri kaupungin keskustassa on arvokas, niin tiloja käytetään tehokkaasti, ja meille esiteltiin myös paikan tulevaa laajennosta kellarikerrokseen.  Selkeä toimintakonsepti, rahoitusmalli ja innostus yhdessä tekemiseen oli hyvin vakuuttavaa, ja vastaavia toteutuksia olisi hienoa nähdä myös Suomessa.

Toisena vierailupäivänä ryhmämme jakaantui kahteen eri kohteeseen, Bogstadin kouluun ja Oslon opetustoimen virastoon sekä Katedralskoleniin.

Yksi ryhmä vieraili Bogstadin koulussa. Bogstad on innovatiivinen noin 400 oppilaan alakoulu, jossa toiminnan keskiössä ovat oppilaslähtöisyys, tavoitteisuus, luovuus ja tiimityöskentely. Koulun toimintakulttuurissa näkyvät vahvasti yhteisöllisyys ja monipuoliset työskentelytavat. Aktiivisuuden rinnalla näyttää kulkevan kiireettömyys ja levollisuus. Koulu on ollut Apple Distinguished School vuodesta 2019 asti. Vaikka koulu on saanut tunnustusta teknologian innovatiivisesta hyödyntämisestä, ei teknologia ollut oppimisen keskiössä. Teknologia oli oppimisen väline ja mahdollisti oppilaiden personoidun oppimisen sekä luovat työskentelytavat ja monipuoliset keinot osoittaa oppiminen. Oman värinsä vierailuun toi kohdalle osunut koulun ”pyjamapäivä”, jonka viettoon koko koulu oli heittäytynyt vakuuttavasti ilmentäen koulun vahvaa yhteishenkeä.

Koulun vuosikello jakaantuu kuuteen suurempaan oppimiskokonaisuuteen, joita toteutetaan jokaisella vuosiluokalla. Tällä hetkellä oli käynnissä Bogstad Arkade pelillisyysjakso, jossa kaikki koulun luokat suunnittelivat omia pelejä. Oppilaat olivat tutustuneet myös legendaaristen pelien, kuten rubiikin kuution tai Tetriksen historiaan. Oli innostavaa nähdä oppilaiden sitoutuminen projektimuotoiseen oppimiseen vuosiluokasta välittämättä. Keväällä oli tulossa koko koulun teemajakso Taylor Swiftiin liittyen, jonka kuudennen luokan oppilaat olivat itse suunnitelleet ja tulleet esittelemään rehtorille. He halusivat, että koko koulu opiskelee heidän suunnittelemaansa jaksoa.

Koulussa erityisen vaikutuksen teki yhdessä tekemisen meininki. Vuorovaikutus oppilaiden, opettajien ja koulu johdon välillä oli lämmintä ja välittävää.

https://bogstad.osloskolen.no

Toinen ryhmämme vieraili tutustumassa tekoälypalvelujen pedagogiseen käyttöön Oslon opetustoimen virastossa ja Oslon vanhimmassa koulussa, Katedraskolessa. Nina Eriksdatter ja Martin Haldorsen esittelivät generatiivisen tekoälyn käyttöä koulukonteksissa käytännön esimerkkien kautta ja pääsimme kokeilemaan Oslon omaa suljetun järjestelmän tekoälyratkaisua KI Osloskolen, jonka taustalla toimii GPT 4.o mini ja joka on GDPR-yhteensopiva.

Oslon tekoälypalvelun toteutus oli todella toimiva ja helppokäyttöinen. Nina ja Martin kiertävät kouluilla kouluttamassa opettajia järjestelmän käyttöön ja esittelivät meille samaa koulutusmateriaalia. Oppilaan ja opettajat kirjautuvat omilla koulutunnuksillaan järjestelmään. Opettajalle näkyy valmis bottikirjasto, josta hän voi valita opetukseen sopivan botin ja jakaa sen oppilaiden käyttöön 24 tunnin ajaksi, tai tehdä itse jaettavan botin. Lisäksi oppilailla on automaattisesti näkyvissä yleinen apubotti. Mallissa erityisen hienolta näytti laaja kirjo eri tehtäviin erikoistuneita botteja, kuten kielen huoltoon ja välimerkkeihin keskittyvä botti, tarinallisuutta, päättelyä ja lukemista vahvistava murhamysteeribotti ja botti historiallisen henkilön kanssa keskustelemista varten.

Ryhmän vierailu jatkui Katedralskoleniin, jossa rehtori Thomas Stark ja koulun kielten opettaja Maarit kertoivat, miten tekoäly opetus on heillä yhteisten keskustelujen ja koulun johtamisrakenteen kautta viety vahvasti koulun arkeen unohtamatta oppimisen yhteisöllisyyttä tai perinteisten opetuskeinojen hyötyjä. Rehtori tervehti meitä oman avattarensa avulla valkokankaalta suomeksi ja kertoi sitten, miten koulun vastuuopettajat ja oppilasedustajat olivat yhdessä miettineet, miten tekoälyn käyttö saadaan mielekkäästi koulun arkeen ja osaksi nykyisiä rakenteita. Kuulimme myös esimerkkejä yhteisöllisestä kirjoittamisesta tekoälyavusteisesti ja käyttöesimerkkejä chattiboteista.

Iltapäivällä vierailimme koko ryhmän voimin yliopiston MET Maker -tilassa. Notto Thelle esitteli meillä tilan toimintaa ja käytänteitä. Koko vierailumme ajan Maker-tilassa oli ilahduttava kuhina, kun pari työparia rakensi nosturipienoismalleja, 3D-tulostinten rivi työsti erilaisia tuotoksia ja kangas-, kartonki- ja kuvauspisteiden välillä liikkui opiskelijoita. Tila on käytettävissä kenelle tahansa yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle, kunhan on suorittanut yleisen tilan käyttöön ja lisäksi käytettäviin työkaluihin liittyvän koulutuksen kuten laserleikkurikoulutuksen.

Matkan kolmantena päivänä vierailimme Gjerdrumin kunnan tiloissa ja paikallisessa koulussa, jossa käytetään monipuolisesti micro:bit-työkaluja. Pääsimme seuraamaan 7. luokan ohjelmointia ja robotiikkaa, kun oppilaat tekivät pienissä ryhmissä Bubble:bit-robotteja, jossa robotti puhaltaa saippuakuplia ensin ajoitetusti, sitten sopivaan syötteeseen reagoiden.

Virallisen ohjelman lisäksi tutustuimme mm. Oslon kirjastoon, oopperataloon ja Folkesverkstedetiin. Matka viimeisteltiin lentokentän päätöspalaverilla.

Kaikkiaan erittäin hyödyllinen reissu, joka antoi paljon uusia ideoita ja toimintamalleja Suomeen tuotavaksi. Kiitos Oslo!