FCLab.fi Schulbau-messuilla Berliinissä

FCLab.fi-hankkeen 13-henkinen ryhmä teki 7.-10.11.2023 ekskursion Saksan Berliiniin. Hankkeen toimijoita oli mukana Joensuusta, Jyväskylästä, Tampereelta, Oulusta ja Helsingistä. Ryhmämme osallistui 8.-9.11. SCHULBAU 2023 Berlin -messutapahtumaan. SCHULBAU on kansainvälinen koulutusrakentamisen messutapahtuma, jossa arkkitehdit, suunnittelijat, koulun johto sekä viranomaisten ja instituutioiden edustajat voivat käydä ajatustenvaihtoa ja tutustua näytteilleasettajien tuotteisiin.

Schulbau-tapahtumassa Suomen FCLab-verkosto pääsi esille Sampo Forsströmin pitäessä puheenvuoron monipuolisten esitysmateriaalien avustuksella. Sampon puheenvuoro koostui FCLab-toiminnan esittelystä ja esimerkeistä, miten oppimisympäristöjä voidaan kehittää mm. oppimisen vyöhykkeiden näkökulmasta. FCLabin esitys herätti suurta mielenkiintoa kuulijoiden ja tapahtumajärjestäjien joukossa. Iltapäivällä tiimillämme oli aikaa kokoontua omaan hankepalaveriin, jossa oli käsittelyssä runsaasti ajankohtaisia asioita: hankkeen III-vaiheen talous ja raportointi, vuosikello ja toimitusvastuut, ITK-seminaari, Digioppimisen Areena, kevään yhteinen julkaisu, tulevat muut tehtävät jne.

Toisen messupäivän 9.11. päätteeksi pääsimme kouluvierailulle 13. Integrierten Sekundarschuleen Lichtenbergiin. Kohde oli osin uudisrakennus ja osin juuri saneerattu koulu. FCLab sai todeta olevansa erittäin tarpeellinen ja edistyksellinen hanke johdattaessaan kouluja ja koulusuunnittelua virikkeisempään, muuntuvampaan ja monipuolisempaan suuntaan.