FCLab Tampere
Ztool käyttötestissä 

Ztool on mainio innovaatio, jossa on samassa tuotteessa pieni pöytä istuintasolla. Se toimii erinomaisesti monissa tilanteissa, joissa tarvitaan tilapäistä pientä pöytää tablet-laitteelle, tietokoneelle tai kirjoitustasoksi.
FCLab Tampere on testannut Ztooleja toistaiseksi puoliavoimessa KAKS10 56 -oppimisympäristössä sekä käsityöluokassa. Molemmissa tiloissa on tavoiteltu avoimuutta ja muuntuvuutta. Niissä on myös runsaasti istuinpaikkoja, joissa ei ole pysyvästi pöytätasoa.

KAKS10n opettajat Mikko Horila ja Tuomo Tammi kertovat kokemuksista:
– Oppilaat ovat käyttäneet Ztooleja itse haluamallaan tavalla; niitä näkyy toisinaan käytössä sohvilla, katsomoportaissa ja jakkaroilla – joskus jopa lattialla. Käyttöönotto on ollut innostuneen uteliasta.
– Kirjoitustaso on suhteellisen pieni, mutta se useimmiten riittää pöydäksi hyvin. Mitat ovat hyvin harkitut; Ztool on kevyt ja siirreltävä, mutta kuitenkin riittävän kokoinen, jotta sitä voi käyttää aikuinenkin.

Kokemukset Ztooleista ovat hyvin myönteisiä. Ne ovat kevyitä ja helposti siirreltäviä. Laatuvaikutelma ja kestävyys vaikuttavat hyviltä. Ztoolien säilyttäminen vaatii ratkaisunsa. Käsityötilassa niitä pidetään usein istuimilla käyttövalmiina, ja KAKS10ssa on niille oma säilytyspisteensä, johon istuimet pinotaan.

Tekstiilityön opettaja Jaana Inki kertoo Ztool-kokemuksistaan uusissa Tampereen Norssin käsityötiloissa:
– Ztoolit ovat käteviä. Ne vapauttavat tilaa ja sopivat hyvin pienempiinkin tiloihin. Oppilailla on tasolla joskus padi, joskus suunnittelupaperi tai ohje. Olemme kiinnittäneet tasoon teipillä myös esimerkiksi solmeilutöitä. Olen havainnut, että Ztool myös rauhoittaa työskentelemään paikallaan. 

Uusissa oppimisympäristöissä tavoitellaan muuntuvuutta ja joustavuutta. Avoimissa tiloissa, katsomoportaissa ja erikoisluokissa ei aina tarvita pöytiä tai niitä on rajallinen määrä. Oma taso voidaan saada näppärästi kuitenkin Ztoolin avulla; sujautetaan istuintaso haluttuun paikkaan, istahdetaan, ja työpiste on valmis.  

Suomessa Ztooleja on saatavilla Lekolarista. Verkkosivujen (https://www.lekolar.fi/verkkokauppa/kaluste-sisustusvalikoima/tuolit/muut-tuolit/ztool/) mukaan Ztooleja on saatavana harmaana, punaisena ja vihreänä.   

FCLab Tampere