Testissä Valco VMK20 -langattomat vastamelukuulokkeet

Harmaana lokakuisena päivänä FCLab-hankkeessa mukana olevaan Rantakylän normaalikouluun saapui odotettu paketti Valcolta. Saimme testattavaksi koulumme henkilökunnalle kymmenen kappaletta Valco VMK20-langattomia vastamelukuulokkeita. Tämän kertaisen testin lähtökohtana ei ollut kuulokkeiden äänenlaatu, jonka tiesimme jo ennakkoon erinomaiseksi, vaan miten kuulokkeet sopivat avoimeen oppimisympäristöön melun torjujiksi.

 

 

Testaajiksi valikoitui työyhteisöstämme seitsemän opettajaa ja kolme koulunkäynninohjaajaa. Heidän tehtävänään oli ottaa kantaa ainakin seuraaviin asioihin kuulokkeissa:

  • käyttöönotto
  • äänenlaatu
  • vastameluominaisuuden toiminta (poistiko kaiken taustamelun)
  • käyttömukavuus
  • mihin käytit?
  • mihin soveltuu koulun kaltaisessa oppimisympäristössä?

Mitkä ihmeen vastamelukuulokkeet?

Näin alkuun selvyydeksi, mitkä ovat vastamelukuulokkeet. Vastamelukuulokkeiden nimikin kertoo, että näissä kuulokkeissa vastamelun avulla pyritään vähentämään ympäristön äänten pääsyä korvaan. Kuulokkeet tuottavat ympäristön ääniin nähden vastakkaista ääntä, joka puolestaan pyrkii kumoamaan ympäristöstä tulevan melun (ääniaallot).

Yleisvaikutelma

Valco VMK20 -kuulokkeiden yleinen laatuvaikutelma on hyvä ja ne näyttävät tyylikkäiltä. Kuulokeosat kääntyvät sivuttain ja sisäänpäin, jolloin ne mahtuvat pieneen tilaan, kuten mukana tulevaan tukevaan säilytyskoteloon. Muita Valcon kuulokkeiden mukana tulevia varusteita ovat USB-latauskaapeli, kuulokejohto (3,5-3,5 mm/1,4 m), lentokonesovitin ja humoristinen käyttöohje. Varustelu on hyvä ja riittävä. Kuulokkeiden ohjauspainikkeita on helppo käyttää ja ne erottuvat hyvin. Left- ja right-merkit löytyvät riittävän isoina kuulokkeiden sisäpuolelta, joten kuulokkeet on helppo laittaa päähän oikein päin.

Käyttäjien kommentteja

Miljoona ruusua

”Käyttöönotto sujui hupaisia ohjeita noudattaen vaivatta!”

”Kuulokkeet ovat mukavat käytössä; ne tuntuvat miellyttäviltä päässä ja silmälasien käyttö ei ole haitannut. ”

”Kuulokkeet ovat helppokäyttöiset, eikä turhia nappeja ole. Pidän myös siitä, että left- ja right -merkit löytyvät riittävän isoina kuulokkeiden sisäpuolelta, tämä lisää sujuvaa ja vaivatonta käyttöä. Kuulokkeet ovat mukavat päällä, eivätkä purista tai paina ainakaan omaa päätäni lainkaan.”

”Vastameluominaisuus on avoimeen kouluympäristöön mielestäni äärimmäisen hyvin soveltuva, vaikka tietenkään se ei poista kaikkea taustamelua. Itse kuitenkin pidän siitä, että pystyn tarvittaessa kuitenkin havainnoimaan ympäristöä, vaikka vastameluominaisuus olisikin päällä ja vaimentaisi suurimman osan äänistä.”

”Kouluympäristössä ja etenkin avoimissa oppimisympäristöissä näkisin kuulokkeet hyvänä työkaluna opettajalle. Omaa hiljaista työtä on mahdollista tehdä kuulokkeiden avulla pienestä taustahälystä huolimatta. Myös oppilaat varmasti hyötyisivät tämänkaltaisista kuulokkeista, mikäli oppilas kokee muiden aiheuttamat äänet häiritsevinä.”

”Voisin suositella kuulokkeita paitsi koulun henkilökunnan, myös oppilaskäyttöön niin avoimiin kuin perinteisiinkin oppimisympäristöihin. Etenkin pienryhmän oppilaat, jotka kuulokkeita käyttävät muutoinkin, hyötyisivät vastamelun ja taustamusiikin kombosta.”

”Mielestäni yksi parhaista puolista on se, että kuulokkeiden akku kestää uskomattoman pitkään. Usein olen unohtanut kuulokkeisiin virran päälle, mutta silti akku porskuttaa eteenpäin.”

”Olen käyttänyt työssä vastamelutoimintoa silloin, kun melutaso luokassa on ollut korkea ja tilanne on vaatinut keskittymistä yhden oppilaan ohjaamiseen. Vastamelutoiminto on toiminut pienluokasssa toivotulla tavalla; sulkien taustahälyn sopivalle tasolle. Näkisin, että esim. nepsy- tai ääniyliherkät oppilaat voisivat myös hyötyä kuulokkeiden käytöstä vastamelutoimintoa tai taustamusiikkia käyttäen.”

”Kuulokkeet käyvät työhön ja arkeen, yleisfiilis käytöstä oli positiivinen ja ansaitsee kehuja. Kuulokkeet sopisivat ääniyliherkille tai muille keskittymiskyvyttömille oppilaille luokassa tai opetushenkilökunnalle tilanteissa, jotka vaativat työskentelyä meluisassa ympäristössä, jossa asioiden tarkka kuuleminen on välttämätöntä ja yleinen äänitaso ylittää rajan, jossa työskentely muuttuu haastavaksi (esim videokokoukset, etäopetus luokasta käsin).”

Kehitettävät risut

”Alussa vastamelutoiminnon humina oli häiritsevää ja aiheutti päänsärkyä ja epämukavan tunteen, mutta myöhemmin humina ei häirinnyt mainittavasti.”

”Kuulokkeiden asettelu koteloon on aina oma operaationsa, mutta hyvä, että kotelon kokoa on voitu pienentää asettamalla kuulokkeet tiettyyn asentoon.”

”Reissukäyttöä ajatellen kotelo on vielä melko suuri, eikä kovin näppärä pakattava.”

 

Yhteenveto

Opettajien ja koulunkäynninohjaajien muodostama testiryhmämme oli erittäin tyytyväinen Valco VMK20 -kuulokemalliin. Ne osoittautuivat oikein näppäriksi taustaäänien vaimentajiksi avoimessa luokkatilassa. Kuulokkeita pidettiin hyvin päähän istuvina, ne eivät paina myöskään silmälasien käyttäjän korvia. Kuulokkeita on helppo käyttää eikä turhia nappeja ole. Humoristinen käyttöohje sai hymyn huulille. Näitä kuulokkeita olisi hyvä testata myös oppilaskäytössä. Jos FCLab-testeistä annettaisiin tähtiä, mutta ei niitä Valcon kuolemantähtiä, niin lähellä viittä oltaisiin.