London calling – Bett ´25

FCLab Tampere BETT-messuilla 

Tampereelta lähti tällä kertaa kahden hengen iskujoukko (Mikko Horila ja Janne Nissinen) Lontoon Bett-messuille. Tapahtumasta on muodostunut yksi vuoden keskeisimmistä kohtaamispaikoista yhteistyökumppaneiden kanssa ja Bett ei pettänyt tälläkään kertaa, ohjelma oli hyvin tiivis ja hektinen. Paljon kohtaamisia, yhteistyöavauksia ja uutta pohdittavaa. Unohtamatta yhteisiä Bett-aamulenkkejä, tällä kertaa Hyde Parkin maisemissa.

Tiistaina eNorssin ja FCLabin toimijoita kokoontui illalliselle The Cleveland Armsiin peräti 40! Perinteisen pubin alakerta täyttyi puheensorinasta ja brittiläisen ruuan rasvankärystä, mutta ennen kaikkea lämpimistä kohtaamisista. Nämä keskustelumahdollisuudet ovat ehdottoman tärkeitä ja monesti johtavat uusiin avauksiin ja tiivistävät yhteistyötä. Illan mahdollistivat Microsoft, Sulava ja Thinglink.

Keskiviikkona Tampereen kaksikko suuntasi ATEAn Nordic Bettiin, jossa ohjelmassa oli useammankin laitevalmistajan puheenvuoroja, mutta keskiössä oli toki pedagogiikka. Samassa tilaisuudessa esiintyjien joukossa oli myös FCLab-väriä Sampo Forsströmin maalaillessa koulun digimaailman tulevaisuutta ja Rovaniemen tehoduon (Sanna ja Tiia) esitellessä Lapin yliopiston harjoittelukoulun ulkoluokkatoimintaa. Hienoa, että saatiin labin värit näkymään laajasti. Ja jos oli tiistain päiväohjelma laadukas, niin sitä oli myös iltaohjelma Coven Gardenin Benihana Internationalissa, jossa sitten verkostoituminen jatkui show cookingin merkeissä.

Torstaina Tampereen duo jakautui aamun messukierroksen jälkeen kahteen eri ohjelmaan, jotta Bettistä saatiin mahdollisimman paljon irti. Mikko lähti tutustumaan opetusteknologian uusiin tuotteisiin ja palveluihin, sekä edusti labiä ennakkoon sovituissa tapaamisissa yrityskumppanien kanssa. Toki myös FCLabin esitykset piti nähdä, esillä olivat mm. Sampo Forsström paneelikeskustelussa sekä Hannu Moilanen esittelemässä ”Let the data tell” hankkeen tuloksia. Päivä kuluikin ExCelissä melkein iltaan saakka, jonka jälkeen sitten osa FCLab-porukasta vielä kokoontui yhteiselle illalliselle vaihtamaan päivän messukuulumisia, -kokemuksia ja -löytöjä.

Janne puolestaan osallistui torstaina Atean järjestämään ohjelmapolkuun. Paikalla oli ADE-opettajia Suomesta sekä pari vahvistusta Skotlannista. Ensimmäisenä oli ohjelmassa Legon Spike Prime työpaja, jossa tutustuttiin Legon opetusmateriaaleihin ja valmistettiin tiimityönä luonnosta inspiraationsa saavat ötökät. Näillä ötököillä järjestettiin myös nopeuskisat. Työpajan jälkeen suunnaksi otettiin Emirates Air Line hissi, jolla päästiin nopeasti Über Boatsin lähtösatamaan. Lauttamatka Battersea Power Stationille kesti vajaat kaksi tuntia ja matkan aikana ryhmillä oli suoritettavana useita opettajan luovuutta haastavia tehtäviä.

Battersea Power Stationilla oli vierailukohteena Applen Euroopan pääkonttori Peter Fordin johdolla. ADE-verkoston tapaamisessa pohdittiin kevään kuvioita ja saatiin lisäksi tutustua voisiko sanoa hulppeaan toimistoon. Koko Battersea Power Station on itsessään jo vaikuttava näky: Yksi maailman suurimmista tiilirakennuksista, jonka rakentamiseen on käytetty kuusi miljoonaa tiiltä ja se on aikanaan toiminut hiilivoimalana vuoteen 1893 asti. Rakennus on tuttu mm. Pink Floydin Animals -levyn kannesta ja Batman -elokuvista. Rakennuksen katolla olevissa arvoasunnoissa asuvat muuan Gordon Ramsay ja Bear Grylls. Vierailun jälkeen oli ohjelmassa vielä näköalahissi Lift 109 sekä illallinen ADE-verkoston porukalla.

Perjantaina vuorossa olikin sitten jo enemmän menneiden päivien kokemusten yhteenveto. Tällä kertaa messuilla keskiössä oli ymmärrettävästi tekoäly, joka tulvii joka suunnasta silmille. Huomionarvoista oli, että Britanniassa oppijoiden kanssa hyödynnettävät tekoälypalvelut ovat tavanomaisempia Suomeen verrattuna, säädökset lienevät hieman löyhemmät kuin meillä. Samaan aikaan kuitenkin vaikuttaisi siltä, että olemme Suomessa ja FCLabissa aika mukavasti aallon päällä ja hyvässä vauhdissa Euroopan tasoonkin verrattuna.

Bett järjestettiin nyt 40. kerran, ja tapahtuma voi hyvin. Tänne kannattaa kyllä jatkossakin suunnata – koskaan ei Lontoosta lähdetä tyhjin käsin!