Tekoälykokeiluja Helsingissä

FCLab Helsinki – Helsingin normaalilyseo

Helsingin normaalilyseossa oli pe 6.10. Kulttuuri- ja liikuntapäivä, jolloin oppilaat ja lukiolaiset valitsivat päivän ohjelmansa erilaisista pajavaihtoehdoista. Yksi päivän pajoista oli FCLab-hankkeen puitteissa toteutettu Tekoälyn luomaa -tekoälypaja.

Pajaan osallistui 16 peruskoulun yläluokkien oppilasta ja 3 lukion opiskelijaa. Pajan suunnittelivat ja toteuttivat matematiikan ja tietotekniikan opettajat Johannes Hentunen ja Jani Kiviharju. Pajan teemana oli tekoäly ja tarinat: oppilaiden tehtävänä oli laatia yksin, pareittain tai pienryhmissä tarina, satu, runo, taustatarina tai vastaava kirjallinen tuotos tekoälypalvelujen avulla ja laatia siihen sopiva kuvitus. Tarina sai olla sarjakuva, kuvakollaasi tai jokin muu oppilaiden itsensä ideoima tarinan muoto, kuten yhden ryhmän video. Keskeistä oli se, että tekisin ja kuvien luomisessa hyödynnettiin erilaisia tekoälypalveluja. Oppilaille vinkattiin seuraavista palveluista: Chat GPT, Google Bard, Bing Chat, Leonardo.ai, Midjourney, Craiyon ja Adobe Firefly sekä Snapchatin AI, mutta muitakin sai käyttää.

Pajan aluksi oppilaille demottiin tekoälyn käyttöä tarinan ja kuvituksen luomiseen, sitten ohjattiin palvelujen käyttöä yksilö- tai pienryhmäohjauksena. Lounastauon jälkeen pidettiin toinen lyhyt opettajajohtoinen demo, minkä jälkeen oppilaat viimeistelivät töitänsä ja pajan lopuksi oppilaat esittelivät toisillensa ja opettajille projektinsa. Tuloksena oli monia kivan erilaisia tarinoita tai kuvakokoelmia, yksi runo, yksi sarjakuva sekä yksi video.

Paja onnistui ilman erityisiä teknisiä tai muitakaan ongelmia, joskin aluksi tekoälypalveluihin kirjautuminen kesti joillain oppilaille. Tehtävään oli tarkoituksella varattu laaja kirjo eri palveluja, jotta oppilas voisi kokeilla toista palvelua tai tunnusta silloin, kun jonkin palvelun kanssa tuli ongelmia.