BETT 2024
FCLab-matkaajien kokemuksia
Edustava joukko FCLab.fi- ja eNorssi-väkeä eri harjoittelukouluista osallistui BETT-messuihin Lontoossa tammikuussa 2024. Matkaohjelmaan kuului matkaajista riippuen BETT-messujen lisäksi erilaisia muita tapahtumia ja tapaamisia, mm. Oman verkoston ilta CTouchin kanssa, Nordic Bett ja Ilonan seminaarit sekä ATEAN, Microsoftin ja muiden yritysten tilaisuudet.
Poimintoja BETT-matkaajien ajatuksista
– Keskeisin havainto oli tekoälyn vahva läsnäolo lähes kaikessa. Keskiviikkona 24.1. Atea järjesti monipuolisen koulutuspäivän NordicBett. Aiheena oli isosti ajankohtainen tekoäly ja se kuinka koulutus voisi siihen reagoida. Keskustelu ja näkemykset olivat mielenkiintoisia ja antoivat ajattelemisen aihetta niin puolesta kuin vastaankin. Lisäksi tapahtumassa esiteltiin mainiosti toteutettu video joka kuvasi Applen Pikakomennot-sovelluksen hyödyntämistä. Sovelluksessa voi niputtaa yhden komennon taakse useita toimintoja toteutumaan. Video oli hienosti laadittu ja kertoi hauskasti sekä opettavaisesti miten tuota mainiota sovellusta voisi käyttää opetuksessa.
– Bett-messuilla oli taas paljon nähtävää. Tänä vuonna sielläkin oli voimakkaasti esillä tekoälyn hyödyntäminen opetuksessa ja siihen liittyviä erilaisia ratkaisuja.
– Messun parhaimpia anteja edusti yhä huikeammaksi rakennettu Padlet, jonka uudet mahdollisuudet tuovat aivan uusia ulottuvuuksia opetukseen. Erityisesti Padletin karttaominaisuus teki vaikutuksen. Toinen upea kokemus oli huikeasti monipuolistunut Kahoot!, joka toi sekä yksilölliseen että yhteisölliseen pelaamiseen uusia elämyksiä.
– Torstaina saimme Bett-messuvierailun jälkeen mahdollisuuden osallistua Ilona IT:n järjestämään koulutustapahtumaan. Tilaisuudessa esiteltiini mm. oppilasagentti-toimintaa joka on tehokasta ja erittäin hyvin koordinoitua. Tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa esiteltiin minusta erittäin mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen palvelu Diffit for teachers https://beta.diffit.me. Tässä voisi olla kiva työkalu helpottamaan opetuksen suunnittelua ja järjestämisestä. Tilaisuudessa oli myös useita muita esityksiä jotka toivat näkökulmia tekoälyn huomioimiseen opetuksen järjestämisessä.
– Tulemme jakamaan kokemuksiamme ja löydöksiämme opettajakunnan yhteisissä tapaamisissa ja koulutuksissa.
– Matkalla suurimmat opit ja ilot saimme erilaisista kohtaamisista. Eritoten mieleen jäi Nordicdayn ryhmäkeskustelut, jossa pääsimme tutustumaan ja keskustelemaan digipedaogiikasta muiden pohjoismaalaisten opettajien ja rehtoreiden kanssa. Mukaamme saimme innostavia ideoita niin arkeen kuin koulun digipedagogiikan pohtimiseen ja kehittämiseenkin.
– On tärkeää ylläpitää verkostoja ja solmia uusia tuttavuuksia, jotka saattavat edesauttaa tulevaisuuden yhteistyössä.
– Aiomme toteuttaa kokemuksien ja oivalluksien jakamisen omalle kouluyhteysölle opettajakokouksessa ja digikahvilassa.
FCLab-hanke tekee laajasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa eurooppalaisessa mittakaavassa. Moni yhteistyökumppani oli mukana BETT-tapahtumassa ja on tärkeää ja hienoa tavata heitä kerran vuodessa kasvotusten ja jakaa kokemuksia. Mukana olivat mm: Micro:bit Foundation, Makekit, Sphero, Arduino, Matatalab, Clevertouch, CTouch, ThingLink, ATEA, Microsoft ja EduIdeas. BETT-messut tarjoavat mahdollisuuden myös uusiin avauksiin.